Onderzoekers werken aan smartphone-processor voor doorzoeken foto’s

Original location / taken from: http://tweakers.net/nieuws/93435/onderzoekers-werken-aan-smartphone-processor-voor-doorzoeken-fotos.html

Door Arnoud Wokke, donderdag 2 januari 2014 10:12

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit werken aan een co-processor voor smartphones die het mogelijk moet maken om foto’s en video’s op smartphones te doorzoeken op objecten of situaties die in het beeld te zien zijn.

Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om in een collectie te zoeken op ‘rode auto’ of ‘zonnige dag’, waarna alle foto’s waarin dat object of die situatie te zien is worden getoond, zeggen de onderzoekers volgens Technology Review. Daarvoor gebruiken de onderzoekers van de Amerikaanse Purdue-universiteit ‘deep learning’, waarbij een processor werkt als een neuraal systeem zoals de hersenen. Eerder testte Google al een systeem met deep learning, waarbij 16.000 processors werden gebruikt om katten te herkennen op afbeeldingen.

Het onderzoek moet ertoe leiden dat ‘deep learning’, dat nu nog krachtigere hardware vereist, beschikbaar zal worden via co-processors voor smartphones. De neurale processor zou nu al vijftien keer efficiënter zijn voor het doorzoeken van foto’s en video’s dan een conventionele gpu en hij moet nog eens tien keer efficiënter worden.

De onderzoekers hebben een prototype gemaakt met een fpga, waardoor het concept getest kan worden. Het plaatsen van co-processors in smartphones naast de gebruikelijke chips voor specifieke taken gebeurt al op grote schaal, al zijn dan vooralsnog geen neurale processors. Apple heeft bijvoorbeeld de door het Nederlandse bedrijf NXP gemaakte M7 voor het bijhouden van input van bewegingssensoren en Motorola gebruikt in zijn Moto X co-processors voor de Active Standby-functie op het amoled-scherm en het registreren van een stemcommando van de gebruiker als het toestel niet wordt gebruikt.


doorzoeken – to search through, to go through
herkennen – to recognize
de afbeelding – image
krachtig – strong
vereisen – to require
beschikbaar – available
waardoor – through which, by which
gebruikelijk – usual, customary
de taak (taken) – task(s), job(s)
de schaal – scale
vooralsnog – as yet, for the time being
bijhouden – keep up, keep up to date
bewegingssensoren – movement sensors
de beweging – movement, move, motion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s